Лабораторні ваги – це прилад для визначення маси зразків в лабораторіях науково-дослідних підприємствах, організаціях і установах промисловості.
У повсякденній практиці лабораторні ваги підрозділяють за призначенням на аналітичні, технічні та специалізовані (детальніше можно ознайомитися за посиланням). Ваги аналітичні застосовують для проведення наукових досліджень, в т.ч. для мікрохімічного аналізу і зважувань високої точності. Залежно від значень найбільшої межі зважування (НМЗ) і ціни поділу в аналітичній групі виділяють:
- Ваги макроаналітичні — максимальне навантаження більше 200 г, дійсна ціна поділки не більше 0,1 мг.
- Ваги мікроаналітичні — максимальне навантаження до 20 г, дійсна ціна поділки не більше 0,01 мг.
- Ваги ультрамікроаналітичні — максимальне навантаження не більше 1 г, дійсна ціна ділення від 1 до 0,01 мкг.
Аналогічна класифікація на аналітичні ваги часто зустрічається в зарубіжних технічних документах і рекламних матеріалах. У повсякденній практиці лабораторний прилад поділяють за призначенням на аналітичні, прецизійні і портативні.
Ваги прецизійні застосовуються для зважувань середньої точності. Найбільш поширені моделі мають найбільшу границю зважування 0,2-62 кг з ціною поділки 0,001 мг-1 г. Електронні портативні ваги мають компактний розмір, дозволяють виконувати зважування там, де використання звичайних ваг неможливо або важко. Виробники поставляють кілька серій портативних ваг — прилади розрізняються габаритними розмірами і функціоналом.
Лабораторні електронні ваги повинні відповідати найвищим вимогам. У них повинна бути висока точність, що дуже важливо при лабораторних дослідженнях. Моделей і типів дуже багато. Потрібно вибирати підходящий варіант, виходячи зі спеціалізації лабораторії, в якій будуть встановлені зважувальні прилади. Згідно з чинним стандартом ГОСТ ваги неавтоматичної дії, поділяються на 4 класу точності:
- спеціальний (I);
- високий (II);
- середній (III);
- звичайний (IIII).
Лабораторні ваги використовують для точного вимірювання маси, підрахунку однорідних предметів, складання рецептурної суміші, зважування у відсотках, визначення загального нетто, усереднення за період часу, контрольного зважування.
Якщо ви не в змозі самостійно обрати необхідну модель або розібратися з характеристиками, рекомендуємо звернутися до консультантів магазину. Спеціалісти допоможуть зробити правильний вибір.